joi, 25 februarie 2016

Modul de calcul al poliţelor RCA, societăţi de asigurare obligate să reanalizeze modul de calcul

Autoritatea de Supraveghere Financiară a obligat mai multe societăţi de asigurare să reanalizeze modul de calcul al poliţelor de asigurare auto obligatorie RCA, după ce valoarea acestora a crescut foarte mult.
Sunt şapte societăţi de asigurare aflate în această situaţie. Potrivit comunicatului ASF, ele au fost obligate să reanalizeze metodele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice Autorităţii de Supraveghere Financiară noile tarife, împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate.
Măsura a fost luată după ce controale inopinate la asigurători autorizaţi să vândă RCA au constatat o serie de abateri privind utilizarea segmentelor de risc, probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor folosite pentru tarifare sau utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de valoarea rezultată din calculul de evaluare a riscurilor.
Ca urmare, Consiliul ASF a stabilit ca asiguratorii în cauză să remedieze deficienţele constatate în termen de 30 de zile.
Potrivit raportărilor societăţilor de asigurare, în luna ianuarie 2016, prima medie pentru poliţele RCA încheiate pe 12 luni – calculată cumulat pentru autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane – înregistra o creştere de 42% faţă de nivelul lunii iunie 2015.
Pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane, creşterea a fost de 61%.
Sursa: radioiasi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu