marți, 6 octombrie 2015

Impactul Falimentului ASTRA

             Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis in februarie 2014 deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, numind firma de consultanta KPMG Advisory in calitate de administrator special.
Planul de redresare al Astra intocmit de KPMG Advisory SRL prevedea ca masura principala pentru restabilirea indicatorilor de prudentialitate majorarea capitalului social cu o suma de pana la 490 milioane lei pe o perioada estimata initial la aproximativ un an.
Misu Negritoiu, spune ca ASF va proteja interesele celor 1,8 milioane de clienti ai Astra in ceea ce este cel mai mare faliment din domeniul asigurarilor din Romania, cu o paguba de un miliard de lei. Impactul despagubirilor, calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), este de 700 de milioane de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguratilor are aproape un 1 miliard de lei. Presedintele ASF considera ca majoritatea clientilor se incadreaza in plafonul de despagubire in valoare de 450.000 lei de la Fondul de Garantare, la care un asigurat are dreptul.
"In termen de 30 de zile, dosarele de despagubire se transfera de la Astra la Fondul de Garantare a Asiguratilor. Asiguratii au posibilitatea sa denunte politele. Atat timp cat asiguratii nu denunta politele, polita e valabila. In consecinta, despagubirile functioneaza in baza politei existente", a mai spus Negritoiu.
Potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), Bogdan Andriescu, banii din Fondul de Garantare a Asiguratilor vor acoperi despagubirile care vor fi acordate in cazul falimentului Astra Asigurari. 
Potrivit lui Bogdan Andriescu, este posibil ca in urmatoarea perioada contributiile pentru Fondul de Garantare a Asiguratilor sa creasca un pic pentru ca acesta trebuie reconstruit, suma existenta in acest moment fiind minimala pentru a face fata unor asemenea situatii.
Pe de alta parte, Bogdan Andriescu sustine ca singurii clienti care vor resimti unele efecte vor fi doua companii care au de primit despagubiri semnificative, in conditiile in care despagubirea a fost limitata la 100.000 de euro de persoana juridica sau fizica.
Opinii din piata spun ca acest faliment va avea ca impact scumpirea politelor RCA si a politelor de asigurare in general. Alta consecinta ar putea fi cresterea interesului pentru asigurarile de tip casco. Posesorii unei asemenea asigurari, in cazul in care sunt accidentati nu vor mai depinde de platile effectuate de catre asiguratorul celui vinovat de accident ci vor efectua reparatiile prin propria polita Casco. Mai ales ca mai sunt doua societati de asigurare care sufera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu