luni, 16 decembrie 2013

Tarifele scazute ale asigurarilor agricole isi cauta echilibrul in 2014

Principalele probleme pe care domeniul asigurarilor din Romania trebuie sa le rezolve in 2014, cu precadere pe segmentul agricol, includ autorizarea agentilor, stabilirea modului de functionare al Fondurilor Mutuale pentru Agricultura si implicarea tuturor partilor in echilibrarea tarifelor politelor agricole, considera Bogdan PIRVU, Director General, FATA Asigurari. Declaratiile fac parte dintr-un material amplu care va fi publicat in numarul de decembrie al revistei PRIMM - Asigurari&Pensii: o analiza SWOT a pietei locale de asigurari, realizata din perspectiva liderilor celor mai importante companii din piata.

Astfel, in 2014 piata asigurarilor trebuie sa aiba in vedere rezolvarea unor aspecte precum "finalizarea cursurilor de catre agenti si autorizarea acestora, astfel incat asiguratii sa beneficieze de consultanti profesionisti adevarati" si "implicarea autoritatilor in cresterea nivelului de constientizare al efectelor asigurarii si ne-asigurarii locuintelor, ca obligatie legala", considera Bogdan PIRVU. In ceea ce priveste segmentul asigurarilor agricole, liderul FATA Asigurari mentioneaza ca este necesara "stabilirea cu exactitate si corecta a modului de functionare al Fondurilor Mutuale pentru Agricultura, pentru ca in acest moment este multa confuzie in jurul acestora, in sensul interferarii cu asigurarile agricole. De asemenea, ne-am dori o initiativa de implicare a tuturor organizatiilor in echilibrarea tarifelor din piata, si aici ma refer in ceea ce ne priveste, la asigurarile agricole, pe baze actuariale si nu comerciale asa cum este practica astazi."

Ultimul punct mentionat, cel al tarifelor scazute, reprezinta o problema perpetua a sectorului agricol, subliniata recent de catre Bogdan PIRVU intr-un alt interviu acordat buletinelor XPRIMM. Astfel, spre deosebire de nivelul inregistrat in urma cu 14-15 ani, cand cotele de prima se cifrau la 3,5 - 4,5% din suma asigurata, in ultimii ani acestea au scazut constant, ajungand in prezent la o medie de 1,5 - 1,7% pentru culturile de camp (grau, orz, rapita, porumb, floare), pretul nefiind unul sustenabil si rareori ajungandu-se la valori ale primelor de 2% din suma asigurata.

Productia agricola din 2013 a atins nivele record, ceea ce determina o atitudine pozitiva cu privire la rezultatele din anul urmator. "Noi suntem optimisti in ceea ce priveste 2014. FMI estimeaza o crestere constanta de 2,2% a PIB-ului datorata in primul rand productiei agricole din acest an ceea ce ne conduce la concluzia ca pe segmentul corporate se vor observa reaprinderea proceselor de investitii, tendinte de reluare a incheierii politelor de asigurare, etc.", a explicat Bogdan PIRVU.

In 2013, productia de cereale si oleaginoase a Romaniei se apropie de 24 de milioane de tone, usor peste nivelul din 2011, cand s-au recoltat in jur de 23,5 milioane de tone, dar cu aproape 70% mai mult decat in 2012 (14 milioane de tone) aratau date preliminare citate de AGERPRES in luna octombrie.

In ceea ce priveste asigurarile destinate consumatorilor persoane fizice, principalul element cu efecte pozitive pentru anul urmator este reprezentat de o posibila crestere a salariului mediu. "Pentru segmentul retail, avand in vedere estimarile Comisiei Nationale de Prognoza cum ca salariul mediu net va creste in 2014 cu 5,1%, la 1.676 lei, ne creaza sperante si asteptari mari in vanzarea politelor de asigurare a locuintelor. Noi ne dorim o crestere a primelor subscrise de circa 15% si suntem convinsi ca piata va creste undeva cu 5%", a afirmat Directorul General al FATA Asigurari.
Sursa: www.1asig.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu