marți, 24 decembrie 2013

Cum arata topul asiguratorilor non-life la noua luni, fara clasele auto?

Desi dezvoltarea asigurarilor generale non-auto a ramas de-a lungul timpului unul dintre principalele deziderate pentru asiguratorii locali, rezultatele consemnate la finele primelor noua luni indica scaderi ale volumelor de afaceri pe aceste linii de business.

Per ansamblu, piata non-auto s-a comprimat cu 2,5% fata de primele noua luni din 2012, pana la 413 mil. EUR, pe fondul scaderii volumului de subscrieri pe patru mari linii de asigurare: accidente si boala (-14,6%), bunuri in tranzit (-7,2%), credite (-44%), respectiv raspundere civila generala (-22,8%), arata datele centralizate de INSURANCE Profile.

De cealalta parte, asigurarile de tip property, de sanatate sau cele travel, au raportat evolutii pozitive, dar prea mici (atat cantitativ cat si procentual) pentru a putea compensa scaderile suferite de liniile de piata mai sus amintite.

La capitolul daune, pe segmentele non-auto, companiile de asigurari au avizat si platit despagubiri in valoare totala de circa 80 mil. EUR - de opt ori mai putin decat pentru daune produse pe polite CASCO si RCA. Totodata, gradul de penetrare al primelor cedate in reasigurare in totalul subscrierilor s-a situat la 33,2% pe segmentul non-auto, valoare superioara liniilor auto cu circa 3%.

Pe companii de asigurare, camtitativ, cele mai active societati pe segmentul non-auto au fost liderii pietei: ASTRA, OMNIASIG si ALLIANZ-TIRIAC, aceste societati generand cumulat aproximativ jumatate din total (circa 188 mil. EUR). De altfel, mai bine de jumatate din afacerile ASTRA Asigurari, respectiv 40% din totalul subscrierilor OMNIASIG VIG au fost generate de aceste linii de business. Demn de remarcat sunt cifrele prezentate pentru LIG Insurance si CERTASIG - activitatea acestor doua societati fiind concentrata aproximativ in totalitate pe liniile non-auto, in special pe segmentele asigurarilor de garantii.

La finalul lunii septembrie, piata de asigurari din Romania a totalizat 1,42 mld. EUR, in crestere cu circa un punct procentual fata de primele trei trimestre ale anului trecut. Portofoliul pietei a fost format in proportie de 51% din asigurari auto (CASCO - 22%, si RCA - 29%), 20% - asigurari de viata, respectiv 29% - asigurari generale non-auto. In ceea ce priveste dinamica acestor trei mari segmente, politele life au scazut cu circa un punct procentual, asigurarile auto s-au majorat cu circa 4% (pe fondul cresterii liniei de asigurari RCA cu pana la 14,5%).

Rezultatele preliminare inregistrate de piata nationala a asigurarilor aferente perioadei ianuarie-septembrie 2013 le veti putea citi in premiera in Numarul 4/2013 al INSURANCE Profile, care se va lansa la jumatatea lunii decembrie a.c.

Pana atunci, va invitam sa accesati www.insuranceprofile.ro, sectiunea INSURANCE PROFILE INTERACTIV - aplicatia care permite crearea de rapoarte personalizate care contin rezultatele financiare ale companiilor de asigurari si brokeraj in asigurari din Romania (n. red.: doar cele care au furnizat date), structurate si ierarhizate pe clase de asigurare aferente fiecarui trimestru, incepand cu anul 2008 pana in prezent.
Sursa: www.1asig.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu