vineri, 14 iulie 2017

Soferii care circulă fără RCA valabil

             Noua Lege RCA stabilește că șoferii care circulă fără RCA pot fi amendați de organele de poliție cu sume între 1.000 și 2.000 de lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului. A circula fără asigurare înseamnă și a circula cu un RCA expirat.
"La înmatricularea/înregistrarea în circulație, la efectuarea de modificări în certificatul de înmatriculare/înregistrare sau în cartea de identitate a unui vehicul și la efectuarea verificărilor tehnice periodice este obligatorie prezentarea dovezii existenței contractului RCA, în condițiile prezentei legi", se prevede în Legea nr. 132/2017.
În acest context, trebuie să reamintim o chestiune discutată și în urmă cu câteva zile, cu privire la polițele RCA false. Spuneam că cei care emit și comercializează astfel de polițe comit o infracțiune și riscă pedepse cu închisoarea. Codul penal nu-i iartă însă nici pe cei care folosesc documente false, cu speranța că vor produce efecte juridice. Dacă un șofer cumpără o poliță RCA și știe că e falsă, o prezintă polițiștilor și pretinde că e adevărată, ba mai mult, încearcă să o folosească când vine vorba de despăgubiri, atunci el comite infracțiunea de uz de fals, pedepsibilă potrivit Codului penal cu închisoarea până la trei ani sau cu amenda penală.


Atenție! Prevederile proiectului de normă ASF nu se aplică momentan. Proiectul trebuie mai întâi adoptat de Autoritate și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.sursa: www.avocatnet.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu