miercuri, 30 iulie 2014

Despagubirile pentru vatamari corporale si deces au cauzat cresterea daunelor platite pe RCA

Era poate de astaptat ca despagubirile pentru vatamari corporale si deces platite de cele 11 companii romanesti autorizate sa vanda RCA sa creasca de la an, la an, ajungand, dupa primele trei luni ale lui 2014, la 133,99 milioane lei. Aceasta cifra este cu 71% mai mare fata de trimestrul I al anului 2013. De altfel, acestea au reprezentat 25% din totalul despagubirilor platite in baza politelor RCA, arata cifrele ASF.

Privind situatia de ansamblu pe RCA, unde, asiguratorii romani au platit daune de 496,95 milioane lei in aceasta perioada (40,6% din totalul despagubirilor platite in Romania - cu 4% mai mult decat in perioada similara din 2013), se poate observa cu usurinta ca aceasta crestere a fost o consecinta aproape exclusiva a despagubirilor pentru vatamari corporale si deces.

Care au fost efectele asupra pietei?


Daca in urma cu cativa ani vocile care ridicau aceasta problema erau timide si relativ izolate, situatia s-a schimbat radical intre timp. 

Pentru moment insa, cresterea acestor despagubiri nu pare a se regasi si in pretul politelor RCA, chir daca acest lucru este de asteptat pe viitor. La nivelul intregii piete, prima de asigurare medie anualizata, inregistrata in aceasta perioada, a fost de 468 lei, in foarte usoara crestere fata de perioada similara a anului 2013 (462 lei). Totusi, in aceste conditii, nu se poate estima care va fi efectul pe termen lung.

De asemenea, ritmul de crestere al despagubirilor pentru vatamari corporale si deces este greu de cuantificat din doua motive principale. In primul rand, daunele platite in acest prim sfert de an sunt, cel mai probabil, pentru accidente ce au avut cu cativa ani in urma, doarece timpul de solutionare in instante este unul indelungat. Cu alte cuvinte, nu urmarile accidentelor recente sunt vizibile acum. In al doilea rand, tot in instante se acorda sume considerabil diferite pentru spete similare, datorate, in mare parte, lipsei unei reglementari mai clare in domeniu.

Pe de alta parte, profitabilitatea pietei RCA sau, mai bine spus, lipsa acesteia, precum si nivelul scazut de predictibilitate privind despagubirile pentru vatamari corporale a atras cu sine reticenta marilor reasiguratori globali.

Compania franceza SCOR, a fost unul dintre reasiguratorii care au tras un semnal de alarma cu privire la lipsa de predictibilitate a despagubirilor pe RCA, in special a despagubirilor pentru vatamari corporale si deces.

"Intr-adevar, pe piata de asigurari din Romania, multi reasiguratori de talie internationala s-au retras de pe liniile neprofitabile, in special RCA, exemplul cel mai concret fiind HANNOVER Re sau SCOR. Imi este teama ca daca mai persista foarte mult aceasta presiune asupra pietei auto, ne vom trezi ca vor mai pleca cativa reasiguratori si asiguratori, in special in zona celor cu experienta internationala", a punctat Sorin GRECEANU, Director General, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii.


Sursa: http://www.1asig.ro

2 comentarii: